بدنسازی یا پاورلیفتینگ؟علی رغم تصور عام، بدنسازی و پاورلیفتینگ یکی نیستند بلکه باهم تفاوت های اساسی دارند.

بدنسازی یا پاورلیفتینگ؟

متاسفانه اغلب افراد ورزش بدنسازی را با پاورلیفتینگ یکسان می دانند. اما بر خلاف تصور عام این دو حیطه ورزشی با یک دیگر تفاوت های عمده ای دارند که یکی از اساسی ترین تفاوت های آن ها در نوع تمرینات و شیوه اجرایی تمرینات می باشد.حتی هدفی که در مورد تناسب اندام و فرم بدن  توسط ورزشکار در نظر گرفته می شود؛ در این دو رشته ورزشی متفاوت است.برای آشنایی با عمده تفاوت های موجود در دو رشته ورزشی بدنسازی و پاورلیفتینگ،و همچنین چگونگی تمایز و برتری هر یک به دیگری؛ ابتدا باید با هر یک به طور نسبی آشنایی پیدا کنید و با شناخت مزایا و معایب هر یک به پاسخ سوال: (بدنسازی یا پاورلیفتینگ؟) برسید. در طی نگارش این مطلب سعی نموده ایم که تا حد امکان شما کاربران عزیز را با جزئیات هر یک از زمینه های ورزشی پاورلیفتینگ و بدنسازی آشنا نماییم. پس تا پایان مطلب با feelfitsaeid@ همراه باشید.

چگونگی تمرینات در ورزش بدنسازی !

همانطور که می دانید از سری اهداف ورزش بدنسازی، افزایش حجم عضلات بدن ورزشکاران می باشد و به همین دلیل برنامه تمرینی و نحوه اجرایی تمرینات در بدنسازی، بر مبنای برنامه غذایی و تمرینات خاصی طراحی می گردد.اما در این رشته ورزشی به دلیل وجود تمریناتی همراه با وزنه، میزان قدرت بدنی ورزشکار نیز بسیار مهم می باشد.بهتر است ورزش بدنسازی را بر دو محوریت اصلی تعریف نماییم. دو محور اصلی که شامل :

  • خشک کردن
  • حجم گیری

تفاوت رویکرد حجم گیری و خشک کردن در ورزش بدنسازی

در اصول تنظیم برنامه بدنسازی،در آن دسته از فرایندهایی که حجم گیری لقب داده شده اند،آنچه که اساس کار را شکل می دهد،افزایش میزان مصرف کالری و در طی آن افزایش وزن بدن است اما در مقابل فرآیند خشک کردن را خواهیم داشت که مبنای کلی آن بر کاهش وزن بدن در اثر کاهش مصرف کالری تنظیم شده می باشد..اما فراموش نکنید که مدت زمان اجرای این فرآیند لزوما باید کوتاه باشد، وگرنه به عضله سوزی ختم خواهد شد.به طور معمول فرآیند خشک کردن یک تا دو ماه زمان خواهد برد و در مقابل فرآیند حجم گیری در طی بازه زمانی سه تا شش ماه به طول خواهد انجامید.

چگونگی تمرینات در ورزش پاورلیفتینگ !

پیش از این نیز در مقاله پاورلیفتینگ چیست؟ مفصلا در مورد نحوه اجرای تمرینات در پاورلیفتینگ صحبت کردیم و میدانید که مهم ترین هدف پاورلیفتینگ توانایی بالا بردن سنگین ترین وزنه ها و تمرکز بر افزایش قدرت بدنی ورزشکار است.تمرکز برنامه غذایی در رشته پاورلیفتینگ بر چگونگی فرآیند حجیم شدن و خشک کردن نخواهد بود چرا که در این حیطه افزایش حجم عضلات اهمیتی نخواهد داشت.به طوری که ممکن است حجم عضلات یک بدنساز از یک پاورلیفتر بسیار بیشتر باشد اما نتواند وزنه های سنگینی که یک لیفتر بلند می کند را بردارد.

ممکن است شما هم مانند بسیاری دیگر راجع به پاور لیفتینگ این تفکر را دارید که این ورزش تنها اندام را بزرگ و تنومند می کند، اما باید بدانیم که پاورلیفتینگ هیچ سبک خاصی ندارد.این ورزش در مسابقات پارالمپیک نیز برگزار می شود. مرحله پرس سینه رشته ورزشی پاورلیفتینگ، در سال 1984 وارد پارالمپیک شد.در کشورهایی مثل: سوئد، آفریقای جنوبی، ایالات متحده، جمهوری چک و کانادا. به دلیل اهمیت دهی بسیار زیاد و نگاه ویژه ای که به رشته ورزشی  پاورلیفتینگ دارند،فدراسیون بین المللی پاور لیفتینگ مسئولیت برگزاری مسابقات مربوط به این رشته را عهده دار است.فدراسیون های هر کشوری یک رده سنی مشخصی را برای شرکت در مسابقات اعلام خواهد کرد. به طور مثال :

  • نوجوانان: ۱۵ تا ۱۸ سال
  • جوانان: ۱۸ تا ۲۳ سال
  • بزرگسالان: شرط سنی ندارد و با هر سنی می توان شرکت کرد.
  • پیشکسوتان: +۴۰ سال

اهمیت ریکاوری در پاورلیفتینگ و بدنسازی

 زمان ریکاوری مهم‎ترین زمان برای آن است که بدن خود را بازسازی کند، عضلات رشد کنند و توانایی قدرتی افزایش پیدا کند. هر عضله‎ای که تمرین می‎دهید، حداقل یک شبانه‌روز نیاز به استراحت دارد. از طرفی بدن هم نیاز به ۶-۸ ساعت خواب شبانه دارد؛عضلاتی که در طول روز تمرین داده اید، در شب به‌ عنوان ارگان‎های آسیب‌ دیده و اولویت برای رساندن مواد غذایی شناسایی می شوند، در شب بدن مواد مغذی را به ارگان هایی که نیازمند آن هستند منتقل می کند.به همین دلیل بهتر است قبل از خواب از پروتئین های دیرهضم مصرف شود تا در طول شب به‌ تدریج عضلات تغذیه شوند.

بدنسازی بهتره یا پاورلیفتینگ؟

حال با همه این تفاسیر باز بر میگردیم به سوال ابتدایی  مقاله،که کدام یکی از این دو زمینه ورزشی بر دیگری برتری دارد؟باید گفت شاید بهترین انتخاب هر دوی آن‎ها باشد.در بدنسازی بر روی قدرت تمرکز ندارند و قرار نیست با تکرارهای زیاد وارد فاز عضله سوزی شوید. اما در پاورلیفتینگ با مصرف طیف گسترده‎ای از مواد غذایی تمرکز برافزایش قدرت است.همه چیز به اهداف شما بستگی دارد که چه سبکی را برای تمرین (پاورلیفتینگ و بادی بیلدینگ) انتخاب کنید. اگر هدف شما رسیدن به تناسب اندام و لاغر شدن است می توانید بادی بیلدینگ (بدنسازی ) را انتخاب کنید، و اگر می خواهید قدرت خود را افزایش دهید، با انتخاب پاورلیفتینگ و  به سرعت به هدف خود می رسید. در پاورلیفتینگ عضلات رشد خواهند کرد اما به تفکیک عضلات در بدنسازی نمی‎رسند. بنابراین باید با مشورت مربی حرفه ای سعید رحمانی، و صلاحدید علمی ایشان، بدنسازی و پاورلیفتینگ را باهم انجام دهید.

رعایت برنامه غذایی یک بدنساز بسیار سخت است. بعضی افراد می‎توانند کربوهیدرات بیشتری مصرف کنند و در مقابل بعضی افراد به‌ سرعت چاق می‎شوند. یک بدنساز باید بداند  که بدن او به چه موادی و چطور واکنش نشانخواهد داد و سوخت‌ وساز یا متابولیسم بدن او با چه میزان مصرف کالری تأمین می‎ گردد. یک بدنساز نیازمند عضلات با مقدار چربی  بسیار کم می باشد و به همین دلیل شناخت چگونگی عضله سازی بدن نیز اهمیت ویژه ای در این رشته خواهد داشت.مهم‎ترین موضوعی که در رابطه با رژیم ‎های غذایی باید بدانید، پرهیز از رژیم های کم پروتئین است. این رژیم‎ ها بدترین نوع رژیم‎ های غذایی هستند که تنها افرادی که پزشک برایشان تجویز کرده است باید به سراغشان بروند.

تفاوت تناسب اندام در دو ورزش بدنسازی و پاورلیفتینگ

اگر بخواهیم بدنسازی را از نظر تناسب اندام با پاورلیفتینگ و وزنه برداری مقایسه کنیم، مسلماً تمرینات بدنسازی در ایجاد توده عضلانی و کاهش چربی بسیار کارآمد تر است زیرا در تمرینات بدنسازی از وزنه های سنگین استفاده می گردد که باعث تغییرات سلولی برای رشد عضلات می شود، و در صورتی که با یک برنامه غذایی مناسب همراه شود در این هنگام ورزشکار می تواند توده عضلانی بدون چربی خود را افزایش دهد و همزمان چربی بدن خود را کاهش دهد .فراموش نکنید که بدون زمان بهبودی مناسب، نه تنها به یک فلات عملکردی خواهید رسید، بلکه خطر آسیب دیدگی را متحمل خواهید شد و حتی ممکن است عملکرد کاهش یافته (قدرت کمتر، استقامت کمتر و غیره) را نیز با شدت بسیاری تجربه کنید.

کلام آخر

اغلب ورزش های قدرتی همچون : رشته های ورزشی وزنه برداری، پرتاب وزنه، پاورلیفتینگ، بدن سازی ودیگر رشته های ورزشی هم رده؛ دارای رویکرد تمرینی خاص به نام فردی سازی دوره های تمرینی می باشند که این شیوه اهمیت بسیار ویژه ای دارد. چرا که باعث بالا رفتن قدرت و استقامت بدن می شوند که در صورت اصولی انجام دادن آن ها قدرت در تاندون ها، رباط ها، عضلات و استخوان ها افزایش می یابد و سلامت کلی بدن همگام با شرایط جسمانی و روحی هر شخص را به ارمغان خواهد آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید